Jdi na obsah Jdi na menu

NRL U-15 - 2019/2020

BOJOVNICE  TJ Sokol Lanžhot – SKB Tišnov - NRL – U-15

 

Přelom měsíců února a března 2020 patřil domácím basketbalistkám TJ Sokola Lanžhot. Nejprve v sobotu 29.2.2020 přivítaly starší žákyně kategorie U-15 silného soupeře SKB Tišnov ( Jen připomenu vysoké porážky na půdě soupeře 71:20 a 73:20 ) a v neděli pak kadetky kategorie U-17 hráčky Basket Valmez.

Začneme však popořadě, a to sobotou a hráčkami U-15. V nadpise jsem před název týmu doplnil podstatné jméno BOJOVNICE .  Všechny hráčky, které se v zápase se silným Tišnovem dostaly na hřiště, podaly mimořádně bojovný výkon. Oba zápasy jsme odehráli s devíti hráčkami, přičemž sedm z nich ze hřiště v podstatě neslezlo L. Neměl jsem na střídání vysoké hráčky, Anička s Maruškou byly přetěžované, rovněž jako na rozehrávce Laďka, která zaskakovala i na křídle, hlavu jsem pak motal i Nikči, která hrála po delší době a hned musela hrát jak z křídla, tak dole pod košem L. Těžká práce, kterou nemám rád, ale bohužel probíhal školní ples a chyběla tak Verča se Šárkou a pro nemoc Kája. Holky to však i přes trápení v obraně zvládly, mimořádný výkon pak podala Laďka, která nejenže obstarala většinu bodů, ale pracovala skvěle v obraně, kdy tlačila na rozehrávačku hostí a narušovala tak jejich útok.

V prvním zápase jsme vyhráli 52 : 44, po čtvrtinách 11:8,15:15,10:12 a 16:9. Bodově : L. Hasilová 30b., A. Fryčáková 8b., T. Uhrová 5b., R. Tučková 3b., Nina, Nella a Maruška po 2b.

Ve druhém zápase jsme již měli ke střídání Šárku a mohli jsme tak zatíženost hráček více rozložit. Hra od začátku fungovala podstatně lépe, obrana snad pochopila jakých chyb je potřeba se vyvarovat a útok se taky k bodům propracovával  „lehčeji“. Holky bojovností dokázaly i ve druhém utkání vyhrát nad velmi siným soupeřem a to 74 : 60, po čtvrtinách 23:13,17:20,17:10 a 17:17. Bodově : Laďka 26b., Áňa 24b., Renča 7b., Maruška 6b., Terez 5b., Nelča 4b., Šárka 2b.   

 

U-15 TJ Sokol Lanžhot – BK Maják SVČ Vyškov

 

V nezvyklý čas, a to v neděli odpoledne, odehrály starší žákyně kategorie U15 své další mistrovské utkání s týmem z Vyškova. Vstup do utkání jsme měli fantastický, jeden rychlý protiútok za druhým a proměněné jednoduché koše. Už polovině první čtvrtiny vysoké vedení 12:0 a po první desetiminutovce 22:6. Až na menší chybičky v obraně, kdy ztrácely při střelbě soupeřek koncentraci a plně se nevěnovaly své hráčce, hrály holky v obraně i v útoku velmi dobře. Vyvarovaly se již i chyb při přechodu z obrany do útoku, rychlým protiútokem se dařilo vytvářet přečíslení a poté i bez nacvičených signálů zakončovat.  Ještě je však potřeba zapracovat na fázi, kdy nejde rychle zakončit, útok se musí zklidnit a následně přejít do nacvičených herních systémů. Párkrát se nám stalo, že hráčka s míčem přestala být v útoku nebezpečná, když přestala driblovat někde v rohu hřiště, ostatní hráčky se vůbec nenabízely pro míč, přestaly tvořit hru a obrana soupeře v takových chvílích odpočívala. Z toho pak pramenily ztráty míčů a útok soupeře. Po poločasové pauze jsme v podstatě stejně dobře odehráli i další čtvrtinu a vedení se blížilo ke třiceti bodům. Utkání se však nedohrálo, tak jak mělo. V šesté minutě poslední čtvrtiny, došlo ke zranění hráčky hostí a utkání bylo přerušeno a nedohráno za stavu 56:29 pro Lanžhot. Bodově se prosadila Hasilová L. 16b., Švirgová M. 10b., Hůrská N. a Šimková V. 8b., Uhrová T. 5b., Buršíková K. 4b., Tučková R. 3b. a Heklová E. 2b.

Se sedmnáctou hodinou začalo utkání druhé a dovolím si tvrdit, že před letošní rekordní diváckou kulisou. Dle mého odhadu 50-70 diváků jak v hledišti, tak přímo v hale fandilo našim holkám a doprovodilo je k další výhře. Moc děkujeme. Hra se snad líbila jak přítomným diváků, tak holkám, kterým se střelecky dařilo. Více jak polovina týmu se dostala na deset a více bodů – super týmový výkon. Ve druhém utkání vítězství 77:37. Bodově : A. Fryčáková 12b., L. Hasilová 11b., T. Uhrová 11b., Š. Radoňová 10b., M. Švirgová 10b., R. Tučková 10b., N. Hůrská 7b., V. Šimková 4b., a K. Buršíková 2b.

Po jarních prázdninách hráčky U15 čeká v sobotu 29.2.2020 silný soupeř z Tišnova a U17 v neděli 1.3.2020 Valašské Meziříčí, tak nás prosím opět v tak hojném počtu dojděte podpořit. Díky tr. R.

 

TJ Sokol Lanžhot – BK Blansko

Velmi těžkého soupeře hostily na závěr roku 2019 na domácím hřišti také starší žákyně kategorie U-15 a to BK Blansko, suverénní tým, který vede tabulku bez porážky a své soupeře drtí výrazným rozdílem. Ne jinak tomu bylo i při konfrontaci s naším týmem a jak se říká „nedali nám ani čichnout“. Soupeř byl po všech stránkách lepší v obou zápasech a zaslouženě vyhrál. Kosmetická úprava skóre by asi byla, kdyby mohla do hry zasáhnout i Laďka Hasilová, která se celý víkend účastnila turnaje výběrů hráček ČR kategorie U-14 v Hradci Králové. V prvním utkání prohra 42 :70, bodově A. Fryčáková 17b., M. Švirgová 10b., Š. Radoňová 7b., T. Uhrová 4b., K. Buršíková  a R. Tučková 2b. Ve druhém prohra 31 : 81, bodově R. Tučková 12b., A. Fryčáková 9b., T. Uhrová 6b., Š. Radoňová 2, a po 1 bodu N. Ratajská a N. Uhrová.

 

Nadregionální liga U-15, Basketbal Dubňany – TJ Sokol Lanžhot

 

Starší žákyně kategorie U15, dohrávaly nezvykle v úterý odložené zápasy s týmem Basketbal Dubňany. Upřímně jsem měl ze zápasu obavy a to z několika důvodů, zda budou všechny hráčky k dispozici, jak zvládneme zápas psychicky a zda odjedeme bez zranění. Základní sestava nastavila od úvodních minut tempo a vývoj zápasu, měli jsme více doskoků, více rychlých protiútoků a kvalitu v zakončení. První čtvrtina a vedení 19 : 6 ani dalších čtvrtinách jsme nepolevili a po jednotlivých částech 12:6, 18:6 a 19:10 jsme zaslouženě vyhráli 68:28. Áňa 18b., Laďka 13b., Márč 10b., Nelča 7b., Šárka a Verča 6b., Renča a Nikča 3b., Terez 2b.

Úvod druhého zápasu poznamenal zmatek v nastaveném hrubém čase, když už pominu malou podpásovku v nepřítomnosti 24 vteřinové  časomíry pro útok, tak první čtvrtina druhého zápasu byla po stránce času jeden velký zmatek. Naštěstí rozhodčí vše vrátili zpět a začalo se alespoň trochu normálně hrát. Po čtvrtinách 11:7, 22:8,27:10 a 11:18 jsme vyhráli i druhé utkání 71:43. Laďka 35b., Renča 10b., Terez 8b., Nelča a Šárka 6b., Verča a Márč 4b., Áňa 2b. Mé obavy z utkání se naštěstí nenaplnily a všechny hráčky zvládly utkání skvěle.

Ještě bych se chtěl podělit o skvělou zprávu. Laďka Hasilová se o víkendu připojí k regionálnímu výběru hráček kategorie U-14 a zúčastní se soustředění pořádaného ČBF v Mikulově, tak ji přejeme, ať se jí daří. :) 

 

Nadregionální liga U-15 – TJ Sokol Lanžhot BK Spartak Uherský Brod

 

Naše hráčky odehrály další mistrovská utkání, tentokrát na domácí palubovce, kdy v sobotu 9.11.2019 hostily celek z Uherského Brodu. Kompletní tým TJ Sokola Lanžhot nedal ani v jednou utkání soupeři šanci a celkem jednoznačně vyhrál v obou zápasech. 

Pokud jsme kompletní, tak v úvodní pětce nastupuje na rozehrávce Terezka Uhrová, kdy na křídlech má Laďku Hasilovou a Šárku Radoňovou, pod košem pak hraje Maruška Švirgová a Anička Fryčáková. Herní vyspělost a síla této pětky je na velmi vysoké úrovni, pokud se dokáží soustředit jak na útočnou, tak i na obrannou činnost, kde se nejen jim, ale i ostatním hráčkám týmu nechce pracovat na 100 %. Obraný doskok je stále velká slabina, útok už však dostává určité rysy a na slabší týmy to zatím stačí. V utkání s Uh. Brodem byly vidět hezké akce při hře jedné hráčky na jednu, zlepšily se přihrávky při rychlém protiútoku a zakončení o čemž svědčí vysoké skóre v obou zápasech. Pokud se i nadále budou hráčky soustředit na své herní činnosti, mohly by další výhry následovat.

V prvním utkání výhra 89 : 31. Bodově se prosadily L. Hasilová 25b., A. Fryčáková 19b., V. Šimková a N. Hůrská po 8b., R. Tučková 7b., T. Uhrová a N. Ratajská po 6b., Š. Radoňová 4b. Ve druhém utkání výhra 92 : 53, bodově pak Áňa 16b., Verča a Maruška po 14b., Laďka 13b., Šárka 10b., Renča 7b., Nella a Terez po 6 b., Nina 4b., a Nikol 2b. tr. R.

 

Starší žákyně U-15 – nadregionální liga - Maják Vyškov – TJ Sokol Lanžhot

 

K odloženým zápasům s Vyškovem jsme zajížděli nezvykle v neděli 3.11.2019. Ranní vstávání v neděli nemá nikdo rád, ovšem oba dopolední zápasy jsme zvládli a konečně jsme si do tabulky nadregionální ligy starších žákyň U-15 připsali první dvě výhry. I přes celkově vysoká vítězství se výhry nerodily snadno. Soupeř hrál houževnatěji, dravěji a klasicky byl u všech volných míčů dříve. Stále nám dělá problém obranný doskok a neproměňování jednoduchých košů, kterých jsme v zápase zahodili hrozně moc. Super byly trestné hody, při kterých měly holky vysoké procento proměněných a držely nás stále o pár bodů před soupeřem.  Další pozitivum bylo, že jsme byli konečně kompletní a do hry nastoupilo všech dvanáct hráček. V prvním utkání výhra 65 : 40. A. Fryčáková 21b., L. Hasilová 20 b., M. Švirgová 6b., R. Tučková 5b., T. Uhrová 5b., N. Hůrská a N. Uhrová 4b. Ve druhém utkání výra 74 : 38. Laďka a Áňa po 17b., Šárka 14b., Terezka 11b., Verča a Maruška po 5b., Renča 4b., Nina 1b., v zápase se bodově prosadily i další hráčky Eliška, Nella i Nikča, ovšem to by musely děvčata u zápisu dávat větší pozor, nebo chtít body zapsat, což zamrzí.

 

Starší žákyně U-15 – nadregionální liga – TJ Sokol Lanžhot – BK Žabiny „B“

 

Starší žákyně TJ Sokola Lanžhot odehrály 12.10.2019 první mistrovská utkání na domácím hřišti s týmem BK Žabiny „B“ . K prvnímu utkání jsme nastoupili nebojácně, sebevědomě a hlavě se dvěma hráčkami, které v předchozích zápasech chyběly. Přítomnost Aničky a Renči byla znát natolik, že jsme v první i druhé čtvrtině úvodního zápasu soupeřky přehrávali na všech pozicích. Super rychlý přechod z obrany do útoku, jednoduché zakončení a hlavně dominance A. Fryčákové pod košem soupeře. První čtvrtina a vedení 19:11. Ve druhé čtvrtině se už začalo zpomalovat v přechodu na útočnou polovinu z čehož pramenily častější ztráty míčů a rovněž přibývalo hloupých faulů na hráčky, které nebyly nebezpečné. Postupně jsme úplně upustili od naší hry v útoku a propadali v obraně. V polovině utkání ještě vedení 30:27, avšak soupeř postupně převzal kontrolu nad celkovým obrazem hry a zaslouženě vyhrál 63 : 48. L. Hasilová 18b., A. Fryčáková 15b., Š. Radonová a R. Tučková po 3b., E. Bernátová, N. Hůrská a T. Uhrová po 2b., N. Ratajská 1b.

Ke druhému utkání již nenastoupila A. Fryčáková a její pozici pod košem jsme bohužel neměli kým nahradit, navíc jsme až příliš často ztráceli míče při driblinku, nedokázali jsme s míčem přejít přes bránící hráčku a v útoku se prosadit při hře jedna na jednu. Celková nesoustředěnost a spousta chyb zapříčinila další vysokou prohru 31:81. Z domácích hráček se bodově prosadila L. Hasilová 15b., N. Hůrská 5b., M. Gergely a Š. Radoňová po 4b., R. Tučková 2b., a T. Uhrová 1b. Tr. R.

 

Basketbalová sezóna začala. SKB Tišnov - TJ Sokol Lanžhot U-15

 

Poslední zářiový víkend začal nový kolotoč mistrovských utkání pro basketbalové týmy dívek TJ Sokol Lanžhot. Hráčky zařazené do kategorie U-15 sehrály 28.9.2019 první zápasy na hřišti SKB Tišnov, přičemž tým Sokola Lanžhot odjížděl oslaben hned o čtyři zkušené hráčky. Chyběly Verča, Áňa, Maruška a Renča. Úvodní desetiminutovka ještě vypadala nadějně, když jsme statečně bojovali s výškovou převahou hráček domácích, 10:9. V dalších částech hry jsme již ztráceli víc a víc doskoků a soupeř nás trestal. Od druhé čtvrtiny jsme již nedokázali domácímu týmu herně konkurovat a prohráli 71:20. L. Hasilová 7b, N. Hůrská, T. Uhrová a N. Uhrová po 4 b, Š. Radoňová 2b, N. Ratajská 1b.

Druhé utkání mělo stejný průběh a stejného vítěze. Tišnov, který hrál loňskou sezónu v lize U-14 nás porazil 72:20. L. Hasilová 6b, Š. Radoňová 5b, N. Hůrská a T. Uhrová 4b, E. Bernátová  2b, N. Uhrová 1b. Bohužel letošní sezóna bude velmi podprůměrná, protože holky Sokolu Lanžhot hrající v U-15 jsou o dva i tři roky mladší než soupeřky a výpadky některých hráček budou na výsledcích vidět podstatně více než dřív. Tr. R.