Jdi na obsah Jdi na menu

Jak vybrat míč?

Basketbalové míče se liší velikostí, materiálem a povrchovou úpravou a jsou vhodné pro jiné věkové kategorie a pro jiné použití. Jaký míč pro dítě vybrat?

Velikost

Basketbalové míče existují ve velikostech 1, 3, 5, 6 a 7.

  • Velikost 1 – Slouží primárně jako dětská hračka. S těmito míči netrénujeme.
  • Velikost 3 –Určeny výhradně pro rekreační použití. Hodí se pro předškolní děti. Na hale máme pár těchto míčů pro děti, které mají zatím z většího míče strach.
  • Velikost 5 – První oficiální rozměr. Basketbalové míče určené pro mládežnické kategorie do 13 let věku. Děti hrají s tímto míčem kategorie U10 – U12. Míč je vhodný pro děti od 6 do 12 let.
  • Velikost 6 – Oficiální velikost pro ženy a dívky od 14 let. V chlapeckých a pánských kategoriích se „šestka“ vůbec nevyužívá.
  • Velikost 7 – Velikost, se kterou se hrají profesionální soutěže mužů a chlapců od 14 let. U žen a dívek se s těmito míči nesetkáte.

Materiál

Materiál basketbalového míče ovlivňuje odolnost, životnost, přilnavost k ruce i danému povrchu. Co vybrat?

  • Guma – Hlavní výhodou gumy je nízká cena. Hodí se do škol nebo pro začátečníky. Materiál umožňuje hru uvnitř i venku. Za nevýhodu se dá označit především nižší trvanlivost míčů. Kontrola míče se zhoršuje již při menším zpocení rukou Míče nejsou příliš příjemné na dotek.
  • Syntetická kůže – Nejběžnější materiál používaný na výrobu míčů. Balony jsou trvanlivé a dobře se s nimi manipuluje. Potěší také cenovou dostupností. Hodí se zejména do haly, ale zvládnou i venkovní hru.
  • Kůže – Nejkvalitnější materiál vykazující nejlepší herní vlastnosti a vynikající přilnavost. Jde o modely určené výhradně do haly, na drsnějších venkovních površích by se míče snadno opotřebovaly. Cena je v porovnání s předchozími materiály vyšší.

Značka

Míče, které máme na hale a se kterými se hraje většina zápasů jsou značky Molten a Gala. Míče určené na hraní mají homologaci FIBA (Mezinárodní basketbalová federace) – mají deklarovanou gramáž a materiálové vlastnosti.

Jak nafouknout basketbalový míč

Míč dětem na hale nafouknou nebo dofouknou trenérky. Pokud byste chtěli nafouknout míč sami, dejte si pozor, abyste míč nepřehustili. Správně nahuštěný míč poznáte, pokud pustíte míč z úrovně vašich očí, taky by se měl od země odrazit a vyskočit do úrovně pasu.

Shrnutí

Na tréninky na halu děti svůj vlastní míč nepotřebují, máme jich na hale dostatek. Za svoji kariéru budou hrát holky pouze s míči velikosti 5 (6 – 12 let) a 6 (13 let – dospělost). Nedoporučuji kupovat barevné gumové míče, přestože se holkám líbí, většinou mají špatnou gramáž a špatně se s nimi holkám zachází. Pokud se rozhodnete pro gumový míč, zkuste míče hnědé barvy z Decathlonu, jsou více podobné koženým. Nejlepší varianta je určitě jakýkoliv kožený míč s nápisem FIBA značky Molten nebo Gala. Ale v Decathlonu určitě seženete levnější neznačkové varianty i ve standartu FIBA. Pokud byste si nebyli jistí, rádi vám na tréninku poradíme.